OCTUBRE 2016

Jornada CapNet al Berguedà 2016


Les  empreses del territori pugen a l’autobús del networking i la capacitació. 

 

Una filosofia basada en la transparència, la cultura del talent i la cerca continuada de la innovació,  caracteritzen les empreses del Berguedà. 

 

Des de l’Agencia de Desenvolupament del Berguedà, considerem que el creixement empresarial del nostre territori es fonamenta en una bona capacitació de les empreses connectant el teixit empresarial. El Berguedà compta amb empreses que disposen de molt aprenentatge acumulat per  ensenyar, moltes experiències a compartir i molt coneixement per transmetre. Es per aquest motiu hem organitzat, juntament amb l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, la jornada de capacitació empresarial i neetworking del Berguedà 2016. (CAPNET) que es va celebrar ahir dia 27 d’octubre de 2016. Una jornada on els empresaris, gerents de les empreses que hem visitat, ens han traslladat aquests aprenentatges, i hem compartit experiències i coneixements.

 

14 empresaris de la comarca han pujat a un autobús per aprendre i compartir experiències. Les empreses que han obert les portes de casa seva per ensenyar el que han après i compartir les bones pràctiques han estat : Montajes Rus, Transforma 21, Veserkal i Vegetàlia. 

 

La primera parada de l’autobús ha estat a  Montajes Rus, on l’Alfons Bermudez de Montajes Rus ens ha fet una  capacitació i inspiració en innovació (Industria 4.0). Primer hem visitat les instal·lacions i hem pogut observar una empresa que tot i estar en un sector dels més madurs com és la mineria, ha aplicat el seu coneixement molt específic per donar servei a sectors totalment divergents, però amb necessitats semblants. Així és el cas de les estacions d’esquí, on la maquinària utilitzada és molt semblant a la s’utilitza en alguns àmbits de la mineria. 

 

Per altra banda hem observat com han aplicat un coneixement adquirit durant molts anys i basat en produir i reparar les seves pròpies màquines i instal·lacions, a donar aquest servei per a tercers, optimitzant recursos i aprofitant el talent de més de 400 empleats i el coneixement dels estrictes protocols en aquestes àrees.  Avui, aquesta activitat representa encara un percentatge petit de la seva facturació, però les perspectives de diversificació a més sectors són molt positives. 

 

Però la seva principal innovació ha estat en processos, una innovació basada en la nova indústria 4.0 que els ha permès diversificar i alliberar recursos, per tal de poder millorar en valor afegit. 

 

Aquesta innovació es basa en un  Sistema integrat de control industrial: la concepció del manteniment preventiu vinculat a la tecnologia RFID.  Busquen l’increment de l’eficiència  així com ser més elàstics i flexibles, tenir tota la traçabilitat de la feina i reduir els errors. Han encapsulat el coneixement en mans dels professionals amb experiència, vinculant-lo a protocols, de manera que el personal pot dedicar-se a les tasques amb més valor afegit, ja que les tasques més mecàniques estan totes procedimentades. Han estandarditzat el coneixement bàsic i fomenten el valor afegit i la innovació. 

 

La segona parada de l’autobús ha estat a Transforma 21, també coneguda com la Bergadana, on en Jaume Montañá  ens ha fet una capacitació en  direcció  d’operacions i gestió empresarial innovadora. 

 

La visita s’ha iniciat recorrent les àmplies naus on es respira innovació constant. Hem observat ambulàncies, cotxes de policia i cotxes fúnebres creats per persones que estimen la seva feina. És una empresa amb un ADN basat en la innovació,  una empresa industrial consolidada amb filosofia d’ startup, és molt difícil de consensuar aquests dos mons, però Transforma 21 ho ha aconseguit. 

 

Ha aplicat sistemes de transparència absoluta i de treball en equip entre proveïdors, empresa i clients. Buscant l’excel.lència del producte i el servei a través de la col.laboració. La seva filosofia es basa en intentar que els tres agents que intervenen en qualsevol projecte: proveïdors, Transforma21 i clients, creixin junts innovant amb transparència. Creant valor afegit en  360º,  innovant en la concepció, en el prototip i en la producció de les sèries per molt petites que siguin. 

En aquests moments estan en fase d’internacionalització, creant un kit per cada una de les seves línies, que permeti l’adaptació del seu coneixement a qualsevol carrosseria dels diferents països del mon.

 

La tercera parada de l’autobús ha estat a  Tesi Industrial (Veserkal)  on ens han fet una capacitació en oportunitats i  problemàtiques en la exportació, així com la vista a les seves noves instal·lacions inaugurades a Puig-reig.

 

Josep Cinca, ens ha explicat la importància de la captació de  talent per la seva empresa per tal d’absorbir els importants creixements que tenen cada any. Un 70% del personal és del Berguedà.

 

Cinca comenta que tenen molts objectius però que es resumeixen en un : “Volen ser referent mundial en el camp de solucions a mida” i estan demostrant cada any que això no és impossible. Fa uns anys van iniciar l’exportació acompanyant als seus clients en els processos d’internacionalització , posteriorment també han fet prospeccions de mercats pròpies amb actuacions directes en països com Marroc i Sud-americà  i en alguns països ja estan tancant acords amb distribuïdors a través de fires. 

 

Tesi, es una empresa que innova constantment, una empresa on cap producte és absolutament igual a un altre. Tenen una capacitat empàtica en tota la organització, que els permet captar necessitats latents i problemàtiques reals dels clients i com diu Cinca, aplicar l’enginy per solventar cada una. 

 

Per l’exportació ens diu que tenen una filosofia que apliquen sempre: “País nou – ment en blanc” i afegeix:  Quan entres en un nou país has de fer un “resset” cultural  tot i que el tipus d’empresa sigui igual la forma de treballar es totalment diferent. “

 

La última empresa del recorregut ha estat Vegetalia que ens ha fet una  capacitació en gestió del creixement. Albert Argemí ens ha explicat que des de fa 30 anys són pioners en alimentació a base de proteïna vegetal i ecològica. El seu objectiu és proveir d’alimentació sana a tots els clients. Avui, ja són més de 90 treballadors.

 

Són autosuficients en la producció d’energia ja que tenen planta fotovoltaica i caldera de biomassa i també ho són en moltes de les matèries primes dels seus productes ja que disposen de camps de cereals i horts ecològics.

 

Però la seva principal filosofia d’empresa es troba al Turó  dels sentits on es poden percebre  35 sensacions diferents, està obert al públic i especialment a les escoles. Argemí, comenta: “a Vegetalia ens guiem per les energies”

 

El seu creixement, superior al 15% cada any, es basa en dos línies, per una banda estan en una millora continua en el desenvolupament de nous productes i dels actuals a través del seu ecochef. I per altra banda el seu creixement també es veu accelerat per la tendència creixent de la població a cuidar-se en l’àmbit nutricional.